En frodig og bæredygtig have
Lotta og Johannes forvandlede villahaven fra en græsplæne til en spiselig oase, selvfølgelig med et drivhus fra Willab Garden i centrum. I denne artikel vil vi gennem deres øjne undersøge fordelene ved et eget drivhus.
En grøn beslutning
Da familien flyttede til sit nuværende hjem, bestod haven mest af græsplæne, nogle æbletræer og skvalderkål. Lotta, der tidligere havde eksperimenteret med dyrkning på både vindueskarm og balkon, så muligheden for at dyrke spiseligt i stedet for græstæppe. Et drivhus var det naturlige valg for at kunne dyrke varmekrævende grønsager som tomater, agurker, melon og visse græskar. Med drømmen om hjemmedyrket mad i tankerne begyndte de deres drivhusprojekt.
Valg af den rigtige model
Valget af den rigtige drivhusmodel er afgørende for at opnå de ønskede resultater. Lotta og Johannes valgte Green Room fra Willab Garden, fordi det passede deres behov og plads. Størrelsen på lige over 18 kvadratmeter gav mulighed for både dyrkning og hyggeligt samvær. I haven dyrker de bønner, artiskokker, forskellige slags kål, courgetter, græskar, rødbeder, aubergine og ikke mindst krydderurter. Der er lang liste. Mange af planterne driver Lotta op i drivhuset, som er blevet hjertet i deres dyrkningsindsats. Allerede om foråret høster man salat, pak choi og tidlig broccoli fra bedene i drivhuset, inden Lotta og Johannes lægger tomatplanter ud, som giver en rigelig høst i sommer og efterår.
Spiser hjemmedyrkede grønsager hele året
Familien er ikke selvforsynende med grønsager, men prøver at udnytte høsten, så den også er tilstrækkelig til vintermånederne. Ved at opbevare, tørre, fryse og opbevare grønsager kan de spise noget, de selv har dyrket, hver dag hele året. Der er masser af tomatsauce, ketchup og syltede grønsager som agurk og fennikel, men også syrede grønsager som gulerødder og kål. Lotta beskriver det som en luksus at lave mad af hjemmedyrkede grønsager i en kvalitet, der ikke kan købes. Men det er ikke økonomisk gevinst, der er den primære drivkraft bag deres dyrkning. I stedet handler det om den tilfredsstillelse, de får ved at producere deres egen mad og dyrke uden bekæmpelsesmidler samt fremme den biologiske mangfoldighed.
De bedste stunder i drivhuset
Drivhuset bruges ikke kun til dyrkning. På spørgsmålet om, hvad der er det bedste ved drivhuset, fortæller Lotta om, hvordan de plejer at sidde der om forårsvinteren og mærke solens stråler varme. Uanset hvor koldt det er udenfor i februar, er der alltid t-shirtvejr i drivhuset! Familien historie viser hvordan et drivhus kan forvandle både haven og livsstilen. Ved at dyrke deres egen mad oplever de en øget forståelse og påskønnelse af naturen. Vi håber, deres erfaringer og tips kan inspirere dig til at tage skridtet og skabe dine egne grønne drømme i et drivhus.
Med den rigtige planlægning og engagement kan du også skabe en frodig og bæredygtig have, som giver rigelige afgrøder og glæde hele året.
Værdifulde tips fra Lotta og Johannes
- Planlæg omhyggeligt. Tænk over, hvordan du vil dyrke, og hvordan du skal vande, inden du påbegynder byggeriet.
- Vælg med omhu: Vælg en drivhusmodel, som passer til din have og din livsstil.
- Lær af erfaring: Vær forberedt på at prøve og fejle. Dyrkning er en proces, og hver sæson giver nye erfaringer.
- Fremme den biologiske mangfoldighed: Dyrk forskellige planter til bier, sommerfugle og andre bestøvere.