Dyrkningens lægende kraft
På overfladen så kunstneren Karl Martindahl ud til at leve et drømmeliv, da han pludselig fik et psykisk sammenbrud. At få et drivhus og begynde at dyrke grønsager blev en vigtig del af vejen tilbage. – Det vendte for alvor, da jeg fik fingrene i jorden!
Det er en stærk og glad Karl – eller Kalle – Martindahl, vi møder over en kop kaffe i drivhuset lige ved Vättern-søen uden for Jönköping. Han er tilbage som kunstner og sang-
skriver, han holder foredrag og har skrevet en åbenhjertig bog – ”Den goda skörden” (Den gode høst) – om dyrkningens helende kraft efter nogle års psykisk sygdom.
På overfladen levede Kalle et drømmeliv med tv-jobs og sceneoptrædener, men indvendigt virkede tilværelsen mørkere og mørkere. I sin bog beskriver han den hårde rejse, og hvordan det endelig vendte.
– Jeg er taknemmelig over den hjælp, jeg fik af sundhedssystemet, men det var dyrkningen, det at få fingrene i jord-en, som helt klart fik mig på ret køl igen, fortæller Kalle, som mener, at forskningen viser, at bakterier i jorden, som vi får på hænderne, indånder eller spiser, faktisk påvirker kroppens serotoninsystem.
– Det er naturlig selvmedicinering, det er så fedt! Haven, som omgiver familiens charmerende træhus fra 1907, udvikles konstant med nye bede, pallerammer og projekter. Den er frodig med ”velordnet kaos”, hvor bedene ligger i rudemønster - ligesom Manhattan, som Kalle selv beskriver det. For et års tid siden fik haven endelig et drivhus fra Willab Garden – et Mur Plus 5 på 25,7 m2 og dermed et stort løft for både dyrkningen og Kalle selv.
Samvær under åben himmel
– Det er fantastisk, at der i princippet kommer et færdigt hus, som bare skal sættes op!
Kalle valgte at støbe et fundament og stille drivhuset på en mur af blokke, som blev pudset.
– Den akkumulerer varme og giver en mere jævn temperatur, de spæde planter får skygge i forårssolen, og det ser pænt ud.
Familien tilbringer meget tid i drivhuset og har indrettet det charmerende med træmøbler og gamle ting som fx en slidt guitar.
– Det er et fantastisk sted at opholde sig, selv om vinteren, siger Kalle, og fortæller om den varme drik af æble, pære og kanelstang, som man plejer at indtage.
– Næsten under åben himmel, fordi der er glastag, konstaterer han. Drivhuset er en forlængelse af haven. Det betyder en længere sæson, og at jeg kan dyrke mere – og det giver bedre muligheder for at have det godt, forklarer Kalle.
Gårdbutik i garagen
Foråret betyder naturligvis en lynstart for endnu en sæson hos Karl Martindahl, som har fået så grønne fingre, at familien for nylig åbnede en lille gårdbutik med hjemmedyrket grønt i garagen.
– Jeg begynder ret tidligt med frø inden døre. Her i driv-huset er der fyldt med så- og dyrkningsbede – det vrimler af liv om foråret.
Kaffen er snart drukket, og Kalle sender et par råd med til dem, der går i drivhustanker.
– Køb ikke for småt, du fortryder aldrig, at du bygger stort. Men først og fremmest – stop med at tænke, gå ud og køb et. Et drivhus øger livskvaliteten!
Om drivhuset Euro-Serre Mur Plus 5
Det giver følelsen af et lille hus i haven som kan anvendes på mange forskellige måder. Den højeste mur giver lidt mindre indsyn og er velegnet, når drivhuset anvendes som lysthus. Den laveste mur slipper mere lys ind og er mere velegnet til dyrkning. Du kan vælge forskellige højder på soklen, 43, 63 eller 83 cm. Muren er ikke inkluderet, så den kan du sætte dit helt eget præg på.
Se mere her: Euro-Serre Mur Plus 5